Báječný letní kros je minulostí…

Báječný letní kros je minulostí...

..a už přemýšlíme jak vylepšit příští ročník.

Kros14_01Píše se 12.červenec 2014, 7 hodin ráno, na posekané louce se válí mlha, je zima, sychravo. Přípravy na Otevřené mistrovství světa v krosu Báječných žen v běhu vrcholí. Kolem půl osmé se u lesa bojácně krčí modrý báječný stan s nápisem "dětský koutek" a u „jury věže“ stojí ještě bojácněji stánek s budoucím občerstvením. Ve stanovém městečku jsou dva stany. Jediné co slibuje velkou akci jsou dvě mobilní WC Johnny Service – s báječným označením a jeden prodejní stánek Muc-Off v komerční zóně.

Začíná se zvedat mlha, přijíždí dodávka Iscarexu a Ski klubuKros14_02 Česká Třebová s vozíkem a permoníky. Začíná koncert, který zcela nenápadně diriguje Jirka Zapletal a Honza Šimůnek. Dirigují snad jen očima a nepozorovatelnými gesty. Máme pocit, že z jedné dodávky vyskákalo snad třicet skřítků, každý přesně ví co má chytit, kam poponést, které nářadí vzít do ruky a co a kde zatlouct. Ženy, které nepozorovaně přijely osobákem, zatím instalují nástěnku, stolky, židle, pytle na odpadky, všechno mají, nic je nepřekvapí. S údivem pozorujeme ten rej a snažíme se zapojit. Před našimi udivenými zraky vyrůstá profi závodiště, stadion v přírodě, provazy vymezující trasy, startovní brána i prostor cíle. Kros14_03S Lenkou Tůmovou a několika permoníky odcházíme značit trasu. Hanka Sirová si chystá své budoucí působiště – závodní kancelář. Jana Selingerová krájí melouny, jablka, cukruje buchty a připravuje kelímky. Děvčata z dětského koutku, Veronika Čablová a Irena Vlčková, plní báječný stan hračkami a vymezují prostor pro děti, aby se jim nerozutekly po lese. Tereza Vachoušková se se svou zdravotnickou brašnou přesouvá do hlavního stanu - jury věže, aby byla připravena zachraňovat životy. Přijíždí i stánek Eleven, nafukuje se skákací hrad a šrumec pokračuje.

Kros14_04V lese na nás spadne pár kapek, lehce znejistíme. Podél trati rostou lesní jahody – musíme tady nechat nějaké i pro ostatní. Rozvěsíme motivační hesla, žluté fáborky a permoníci provazem vytyčí kam ano a kam ne. Před devátou už louka Na Horách žije předstartovní horečkou. U závodní kanceláře stojí fronta, rodiče připichují dětem čísla, nervozita roste. První výstřel – bouchnutí balonku je posunut o půl hodiny, ale děti jsou vždy vzorně nachystány ke startu, moderátor Martin Buček je svolává včas a vše probíhá hladce. Zkušené rozhodčí ze Skiklubu Česká Třebová děti zapisují v cíli dle pořadí, takže i výsledky jsou okamžitě. Snažíme se srovnat diplomy (krásně zpracované Irenou Vlčkovou) dle pořadí dětí. Měníme původní plán a vyhlášení dětí tedy posouváme ještě před start hlavních kategorií.

Kros14_06Medaile z chráněné dílny domova Laguna v Kros14_05Psárech u Prahy se moc líbí, dětem svítí oči, chlubí se diplomem a některé s medailí na krku i usínají. Tereza Tětková má lví podíl na výrobě medailí a každého z nás může hřát i pocit, že jsme alespoň trochu pomohli. Při vyhlašování, jsme lehce zaváhaly, děti se nám popletly, diplomy pomotaly. Ještě že tito malí broučci neumí číst a nevadí jim , že mají cizí diplom.

Timing je tipťop, za 5 minut 12 – společné foto, mikrofonu se ujímá Hanka Sirová a rozjíždí svou moderátorskou show. Startuje se intervalově po 20vt ve dvojicích. Vždy po jednom borci na 8 a jednom na 4km.Trasa je členitá, plná teréních vln a nerovností, místy bahnitá, travnatá i kamenitá. Běží se jeden nebo dva okruhy. Druhý okruh je už o vůli.

Kros14_07V cíli - domácí bájenkovské buchty, koláče, bábovky, zelňáky, tyčinky, jablka, melouny, voda, káva, čokoláda, zkrátka občerstvení pro každého. Švitoří se o trati, běží se ještě jednou a znovu a znovu. Všichni jsou plni dojmů z trati.

Díky čipové technologii jsou výsledky zpracované bleskurychle. Vyhlašují se kategorie závoďáků a závodnic z trati 8km, labužníků a labužnic z 4 km trati a kategorie můj první závod pro muže i ženy. Protože sponzoři (Eleven, Muc-Off, JakNaSkvrny, Snickers workwear, BK Tour, CK Trip) byli skutečně štědří, vyhlašujeme umístěné až do sedmého místa. Po vyhlašování vítězů probíhá tombola, kterou výborně nachystala Jitka Dohnalová.

Protože Kros14_08je tento sportovní svátek všech bájenek zároveň mistrovstvím světa v krosu Báječných žen v běhu, vyhlašuje se mistryně na 8km Pavla Přívozníková (po opravě – původně vyhlášená Petra Černá je vícemistryně ) a Miloš Bosnovič, na 4 km se světovými šampiony stává Jana Dolečková a Aleš Příborský. Zcela netradičně se vyhlašuje i kategorie nejstatečnějších a jimi se stávají Iveta Königsmarková a Michal Berg na 8km trati a Hanka Vepřková a Jiří Kala na trati 4km. Hlasování o nejkrásnější sukničku vyhrála Tereza Vachoušková společně s Eliškou Vodvárkovou.

Kros14_09Celá akce byla pečlivě zdokumentována obejktivy všudypřítomných fotografů Šárky Jeníkové, Luboše Kozla a Honzy Šimůnka.
Jménem pořadatelů bych ráda poděkovala všem, kteří přijeli na Hory do České Třebové, všem, kteří nám věřili, že se akce podaří, všem, kteří jakkoli přiložili ruku k dílu a pomohli, všem, kteří nám poděkovali nebo nás pochválili a samozřejmě všem sponzorům a partnerům.

Za sebe bych ráda poděkovala celému týmu pořadatelů Báječného letního krosu. Díky, bylo mi ctí a radostí s Vámi spolupracovat. Kros14_10Šlapali jste jak švýcarské hodinky. Máme co zlepšovat, máme se co učit..důležité je, že jsme to nezabalili a nenechali se odradit. Vymýšlejme další ptákoviny, bavme se a dělejme to srdcem.

Báječný letní kros je minulostí , je na čase začít pracovat na dalším ročníku.

Rajče net. http://www.rajce.net/f796043124