Co dělat, aby se z běhání nestala povinnost

Radomila Antošová

Pokud delší dobu opakujete stejný typ tréninku, je pravděpodobné, že vás běh začne nudit. Je-li to stále o tomtéž, může přijít vyhoření. Proto je dobré se nevěnovat jen běhání, ale i jiným pohybovým aktivitám, které celý trénink posunou dále a také vám vrátí radost z běhu.

Vyhoření. Jedna z nejvýstižnějších teorií popisujících syndrom vyhoření zní: vyhořelý je ten, koho kvůli dlouhodobě působícímu stresu či nepřiměřené zátěži nebaví činnosti, které ho dosud bavily. Je to stav psychického, fyzického, ale i emočního vyčerpání. Nejjednodušším způsobem, jak přetrénování předejít, je snížení intenzity, pestrost tréninku a případně pauza a relaxace.

Čas na pauzu. Právě období listopadu a začátku prosince je na běžeckou pauzu (jeden či dva týdny) nejvhodnější a určitě to nezhatí vaše budoucí běžecké plány. Dejte tělu čas a prostor na regeneraci, odpočine si nejen tělo, ale i hlava. A neznamená to, že musíte ležet na gauči. Regenerace může mít podobu jiných sportovních aktivit, při nichž zapojíte další svalové skupiny. V zimě určitě neuškodí zajít si na spinning, do posilovny, zaplavat, na squash apod.

Relax.To vše je určitě dobré doplnit relaxací v sauně, na masáži, můžete zkusit některé uvolňovací techniky, jako autogenní trénink nebo pobyt v solné jeskyni, cvičení jógy apod. A rozhodně byste neměli podceňovat kvalitní a patřičně dlouhý spánek. I ten, kdo má běhání už opravdu plné zuby, pak jistě zažije okamžik, kdy sám sobě přizná, že se na něj zase těší.

Běh ve skupině. Běháte-li většinou sami, je dobré si občas zpestřit trénink tím, že se přidáte k nějaké běžecké skupině. Občasný trénink s jinými běžci vám pomůže běžet rychleji, než byste běhali sami a přitom to nemusí znamenat usilovněji. Je určitě snazší běžet v tempu podle někoho jiného, než když si tempo musíte hlídat sami. A ve skupině jste také schopni uběhnout daleko více, než na kolik byste si sami troufli.

Pestrost. Samotný běžecký trénink se dá střídat a obměňovat – jiné jsou běhy se zaměřením na vytrvalost, fartleky, intervalové tréninky, běhy do vrchu, sprinty,…a příjemná kombinace běhu s chůzí, tzv. indiánský běh. Variant je hodně a je dobré i účinné jimi trénink zpestřovat.

Naslouchat. Naslouchejte svému tělu, mějte se sebou trpělivost a odstraňujte ze svého života vše, co vás zbytečně stresuje. Učte se mít rádi sebe sama. Snížíte tím riziko vyhoření nejen ve sportu, který máte rádi.