Proč závodit, když se dá běhat jen tak

Radomila Antošová

RA01Občas se někdo v mém okolí podiví, že se mi chce na ty závody, že mi nestačí „běhat si jen tak pro radost.“  Jenže je tu několik dobrých důvodů, proč se na závody přihlásit. Kromě lepších výkonů a následné radosti z nich jsou i další.

Oživení a zpestření tréninku. Běžet závod s mnoha podobně naladěnými běžci přináší atmosféru, při které lehce zapomenete na únavu a zažijete euforii ze svého výkonu, společného soupeření i povzbuzování, případně z toho, že závod vůbec dokončíte. Takřka každý závod vás nabije chutí do dalšího tréninku.

Motivace. Jakmile se přihlásíte na závody, je to extra motivace, zvlášť pokud si na konkrétní závody stanovíte konkrétní cíl, který chcete splnit. Z tohoto důvodu často absolvujete trénink, který byste možná jindy vynechali, protože „jste unavení, máte moc práce…“  Registrace na závod vás motivuje k pravidelnému a cílenému tréninku. Moc dobře si vzpomínám, jak jsem se před 2 lety s několikaměsíčním předstihem registrovala na svůj 1. půlmaraton (Olomouc). A jak jsem si našla vhodný tréninkový plán a snažila se jej držet. Zažila jsem pak svůj první velký městský běh s úžasnou atmosférou.

Dokážete něco víc a dozvíte se něco o sobě. Závodění vám dává příležitost dokázat něco, o čem jste si donedávna mysleli, že není možné. Můžete být rychlejší, než si myslíte, možná se naučíte, jak překonat svou zónu pohodlí, zjistíte, že vydržíte běžet o hodně delší vzdálenost než v běžném tréninku a zažijete nepopsatelné pocity. Pokud jsem se výkonnostně posunula, ač v tempu nebo vzdálenosti, bylo to vždy na závodě. Únavu, občas zoufalství a pochybnosti po doběhu vystřídá velká radost, euforie a často i pocit propojení a sounáležitosti s ostatními.

Poznáte nové lidi a nová místa. Člověk je tvor společenský, a i když je hodně běžců zvyklých na běžeckou samotu, většina z nás ráda zažije tu výjimečnou atmosféru na závodech a setkání s dalšími běžci. Na běžeckých závodech poznáte spoustu nových podobně naladěných lidí, možná i vašich budoucích přátel. Zároveň se můžete podívat do míst, která neznáte a kam byste jinak nevyrazili. (Z mých letošních závodů je to třeba Trojmezí v Beskydech, nebo ústecká chemička). Běhám ráda sama, v nedalekém lese, nebo kolem řeky. Běh v přírodě je pro mě velký duševní relax. Na závody ale občas ráda vyrazím a vždy se těším na další setkání, nové zážitky, na plně prožitý den.