Je to tady: první mistrovství ČR v nordic runningu!

1Běh s holemi dostává další dimenzi. Je nejenom již důkladně prověřenou tréninkovou metodou a zdravotně-preventivní aktivitou, ale stane se z něj i nefalšovaný sport. První oficiální mistrovství České republiky v běhu s holemi se uskuteční 20.září v Hradci Králové.

Přátelé, běžci s holemi i bez nich, sympatizanti nordic walkingu i běžkaři, TOHLE byste si opravdu neměli nechat ujít! Máte jedinečnou příležitost být u mezinárodní premiéry závodu v nordic runningu, ať už jako jeho aktivní účastníci, nebo jako diváci a fanoušci. Open Mistrovství ČR je totiž opravdu prvním závodem svého druhu na světě. Vždyť Češi tuto sportovní disciplínu vymysleli, takže kdo jiný by měl pořádat její premiérový závod?

2

Mistrovství v nordic runningu je součástí celodenní akce s názvem NordicTour. Jejími pořadateli jsou kolegové z NWLive Hradec Králové, kteří do programu zařadili mj. i další sportovní aktivitu s holemi – nordic blading, tj. jízdu na inline bruslích (odrážení holemi se při něm, na rozdíl od nordic runningu, podobá soupažnému provedení z lyžařského skatingu).

Ve výhodě budou ti, kdo již mají své runningové hole, a to díky jejich správnému provedení a optimální délce pro běh. Podmínka pro start v závodě to však rozhodně není, účastníci mohou mít hole libovolné (walkingové, trekové, běžkařské). V této souvislosti je velmi důležité uvést, že součástí celé akce bude i prezentace runningových holí BIRKI – tedy jediné firmy, která tento typ holí vyrábí – včetně možnosti jejich vyzkoušení. Akci proto doporučujeme i těm, kdo si zatím netroufnou na celý závod, neboť si mohou s holemi zaběhat v rámci doprovodného programu.

Závod nebude zajímavý jenom tím, že je první v historii, ale i dalšími prvky. Druhý ze tří okruhů se poběží „normálně“, tj. bez holí, které budou po 1.okruhu odloženy v depu triatlonovým způsobem a tím připraveny pro závěrečný 3.okruh. Měření pomocí čipů závodníkům umožní přesné srovnání časů jednotlivých okruhů, které si někteří borci jistě rozšíří i o další ukazatele porovnávající běh s holemi a bez nich (tepová frekvence, počet kroků, atd.).

Spolu s organizátory se už teď těším na naše společné setkání na této jedinečné akci, tak si prosím informace o ní nenechte pro sebe a šiřte je mezi své známé a přátele všemi možnými způsoby. O tom, že pak budou každoročně následovat další mistrovství v nordic runningu, vůbec nepochybuji. Ale znáte to stejně dobře jako já: poprvé je to prostě jiné a nezapomenutelné…

Závěrem lákavá nabídka – především pro ty, kdo už o nordic runningu slyšeli a chtěli by ho vyzkoušet, ale ještě se k tomu nedostali. Teď, s výhledem na jedinečný závod, přijde jistě vhod:Pokud absolvujete některou z mých výukových lekcí na Ladronce, získáváte slevu 40% na startovné a 10% slevu na koupi holí!

Mistrovství ČR v nordic runningu – hlavní fakta o závodu:3

  • Čas a místo: neděle 20.září v 11hod., Hradec Králové (Městské lesy – Hradečnice)
  • Délka a profil tratě: 10km, převážně rovinatá trať, přehledné lesní cesty
  • Specifikace: tři okruhy v délce 3,3km (druhý okruh se běží bez holí)
  • Základní pravidlo: Krok je střídavý jednooporový, tzn. současný odraz pravou holí s dokrokem levé nohy a naopak (další upřesnění pravidel v propozicích)
  • Měření: čipová technologie
  • Kategorie: ženy do 39 let, muži do 39 let, ženy 40+, muži 40+
  • Propozicezde
  • Registracezde